Kolibrievlinder

Door de klimaatverandering met warmere zomers als gevolg is de kolibrievlinder tegenwoordig wat vaker te zien. Het is een bijzondere vlinder die zijn naam dankt aan zijn gedrag: net als zijn naamgenoot de bekende vogel uit Zuid-Amerika hangt deze vlinder snel klappend met de vleugels stil in de lucht vóór een bloem om er vervolgens met een lange roltong de nectar uit te halen. De Kolibrievlinder gaat dus niet op de bloem zitten, zoals andere vlinders wel doen. Daarna schiet hij razendsnel naar een volgende bloem. Hierdoor verbruikt deze vlinder veel energie en moet voortdurend op zoek naar nectar.

Recent is de Kolibrievlinder gespot in Park Grevelingenhout, op de foto te zien op Kattenkruid, te midden van vele hommels. Het is te zien dat de roltong de bloem ingaat.

De Kolibrievlinder is een trekvlinder die vanuit Zuid-Europa naar het noorden vliegt om zich voort te planten. Daarna sterft de vlinder. De nakomelingen vertrekken in augustus weer naar het zuiden. Het is een dag actieve nachtvlinder, wat wil zeggen dat het een nachtvlinder is die ook overdag actief is. Dat is te zien aan de voelsprieten die geen knopje hebben op het eind. Alle dagvlinders hebben die knopjes wel.

Titia Kroon namens Natuur- en Vogelwacht Grevelingenhout.

Vorige slide
Volgende slide
Scroll naar boven